Johnny G-strings

Een rit door the middle of nowhere: Nieuw Beerta, zelfs de voice van mijn google maps werd er zenuwachtig van, van voor naar achter van links naar rechts, keer om indien mogelijk. But i made it zonder een koe dood te rijden en kwam aan bij de recording studio van Johnny G-strings de guitarplayer van de Tumblin' Go Go's.

Arjan ( zijn echte naam) heeft een oldskool studio aan huis, en dat is tevens zijn grote passie. De studio is vernoemd naar het meest sexy dorp in Nederland nml

Recording Facilities Nieuw Beerta.

Ik knikte maar braaf ja en amen toen hij de naam vd studio onthulde, straks zou ik hem beledigen en zou hij mij vermoorden dan had niemand mijn lijk gevonden in dat sexy dorp. Nee dikke bullshit natuurlijk, ik vind het erg leuk bedacht omdat Nieuw Beerta juist zo'n sloom imago heeft en het stoere van het Engelse vakjargon contrasteert mooi met het oer hollands dorpje met 2 bordelen, 1 kerk, 5000 koeien, 120 inwoners en een schaap dat moeilijk loopt.

(tekst gaat verder na de foto's) 


Gefascineerd door de recording chain, altijd op zoek welke manipulatie je kan gebruiken voor de ruigste en vetste sound. Het komt er eigenlijk op neer dat je zoekt welke technieken ( in dit geval dus de oldskool tecnieken) je kan gaan gebruiken voor het gaafste geluid. Arjan heeft zijn keuken uit zijn huis gesloopt en hier een geluiddichte studio van gemaakt. Dit ziet er goed uit. Een muur met een groot raam scheid het opnamehok vd band. Ook de geluidsdichte plaatjes zijn oldskool and manmade by himself.

Toen we vanuit de live-room in de mix-room kwamen begonnen zijn ogen te glinsteren en verdacht ik hem ervan snel een spoortje kwijl weg te vegen. Dit was zijn hemel! Overal hingen kabels en pluggen in alle maten en vormen, bandrecorders en knopjes, vooral veel knopjes en alles oldskool.


ampex 351

Een bandrecorder uit de jaren 50 waar de bekende sounds en echo's van oa Jerry lewis mee zijn opgenomen

Overal oude versterkers, opname apperatuur, boxen, gitaren etc


De Ampex 351............is dat pure pornografie voor de recordingjongens ofzo? Toen ik mijn opnames terug luisterde was het net alsof ik in de studio van Kim Holland stond zoveel gehijg en gekreun. Hahahaha ik deed er zelf ook aan mee hoor, onze Johnny G-string was zo enthousiast en passievol aan het vertellen dat ik ook kreten uitte als oooh aaaah jaaaaa ga doorrrr ;)

Goed de Ampex word nu puur gebruikt voor de slapback echo. Met 2 bandrecorders neem je de muziek op waarvan de koppen( opnamekop en afspeelkop) een fractie van een seconde anders zijn afgesteld en dit geeft een heerlijke ouderwetse echo. 

Bij de opnames wordt gebruikt gemaakt van sound baffles, zeg maar isolerende schotten. Een drumtoestel heeft veel meer power qua geluid dan de contrabas, dus komt er een schot tussen te staan om de geluiden te scheidden en voor de contrabas een extra microfoon. Arjan heeft deze schotten zelf gemaakt van oude deuren bekleed met isolerend materiaal.

Binnenkort komt er een deathmetalband in de studio om een album op te nemen. Dit wordt een ruige oldskool sound, best wel een unicum voor een deathmetalband. De opnametechnieken met modern apperatuur is vaak uniform en deze band heeft er voor gekozen om eens iets anders neer te zetten en Arjan te laten spelen met de regels qua sound en frequenties. Brake the recording rules zeg maar en  daarvoor zijn ze absoluut bij Arjan aan het goede adres. Geen massasound maar een eigenwijze goede vette sound. 

De Tumbling gogo's nemen uiteraard ook hier hun albums op.

( tekst gaat verder na de foto's)

De laatste vraag die ik stelde aan Johnny G-strings was wat hij allemaal moest laten om zijn grote passie te bekostigen. Hij vertelde dat het hem betreurde dat die prioriteiten moest stellen qua zijn financhieën en daardoor geen gebruik kon maken van de 2 bordelen in zijn dorp. Maar gelukkig mocht hij af en toe de schaap van de buurman lenen.  Nee geintje uiteraard ( hoop ik toch wel haha) hij was al jaren niet op vakantie geweest en voor de rest? Hij leeft als god in .........Nieuw Beerta. 

Recording Facilities Nieuw Beerta